Pensiunile ANTREC din Vâlcea oferă turiştilor tăierea şi prepararea porcului în stil tradiţional, dar cu materialul clientului

luni, 23 ianuarie 2012

Pensiunile ANTREC din Vâlcea oferă turiştilor tăierea şi prepararea porcului în stil tradiţional, dar cu materialul clientului Pensiunile înscrise în Asociaţia Naţională pentru Turism Rural, Ecologic şi Cultural(ANTREC) organizează “tăierea şi prepararea în mod tradiţional a porcului” pentru turiştii care vor petrece Crăciunul la aceste unităţi din judeţul Vâlcea. “Este inclusă în oferta pensiunilor noastre şi acest pachet care sunt convinsă că va face deliciul turiştilor cazaţi la pensiunile agro din Vâlcea. Doar că porcul va fi achiziţionat de turişti iar personalul nostru se va ocupa cu tăierea şi preparea acestuia în mod tradiţional. Evident toate produsele vor fi date turştilor. Ce înseamnă asta – tranşarea animalului, alegerea cărnurilor pentru afumat, pentru slănină, pentru cârnaţi, pentru jumări sau carnea de la oală, pentru lebăr. Evident tradiţională pomană a porcului cu mâncarea de varză şi ţuica fiartă”, a declarat directorul ANTREC Vâlcea, Laura Craioveanu Un obicei specific tarii noastre este ca fiecare familie sa taie un porc in preajma sarbatorilor de iarna, acest eveniment prefatand, de fapt, apropierea Craciunului. Aceasta traditie transmisa din generatie in generatie isi are originea la vechile comunitati arhaice al caror aliment de baza, in perioada rece a anului, era carnea de porc. Ceremonialul pregatirii mesei de Craciun incepe inca din ziua de Ignat, dedicata taierii porcului, prepararii si conservarii carnii. In vechime oamenii comunitatilor traditionale foloseau acest prilej de sacrificare si sarbatorirea acestuia, prin consumarea unei mici parti in comun ca semn al increderii si bunei-intelegeri al vietuirii laolalta. La romani, traditia cere ca purcelul sa se taie cu cateva zile inaintea Craciunului, mai precis de Ignat, pe 20 decembrie. In aceasta zi, oamenii nu au voie sa faca altceva in gospodarie decat sa taie si sa prepare porcul. Dis-de-dimineata, dupa taierea porcului, femeile si barbatii incep transarea si pregatirea slaninii si a preparatelor din carne proaspata: caltabosi, sangerete, carnati, toba, lebar, care se vor servi ca aperitiv in ziua de Craciun. In societatea contemporana s-a pastrat numai partea practica a obiceiului cunoscuta sub denumirea pomana porcului. Dupa taiere, cei ce au participat la taierea porcului, vor bea tuica fiarta sau vin, iar la sfarsit, cand se termina transarea acestuia se face o masa pentru a gusta fiecare din carnea porcului si a se face urarea ca cel de anul viitor sa fie mai mare. Gospodinele pun deoparte separat carnea pentru sarmale, cea pentru friptura, osanza pentru prajituri. Slanina se freaca cu sare, suncile se pun la marinat in saramura, iar picioarele si capatana porcului se pastreaza la rece, pentru prepararea raciturilor. Retetele difera de la o zona la alta, de la o gospodarie la alta. In unele gospodarii, o buna parte din carne se prajeste, se sareaza si se pastreaza in untura topita. Gospodinele trebuie sa pregateasca din timp sarmalele, care nu se servesc niciodata in ziua in care au fost fierte. Cazarea la pensiunile din programul ANTREC este în medie de 80 de lei de cameră. În judeţul Vâlcea există 20 de unităţi de cazare în programul ANTREC dispuse pe Valea Lotrului, în Depresiunea Horezu şi în localitatea Grădiştea

 
 
 
 
Copyright © Valea Oltului